Hoe past jouw Jassie van Fascie?

Fascia (bindweefsel)

Fascia (bindweefsel) verbindt letterlijk alle weefsels aan elkaar. Dus elke vezel in ons lichaam is omringd door fascia om zo de volgende vezel mee te verbinden.Vergelijk het maar met een nauwsluitend schaatspak, die de volledige huid omsluit.

Onze botten vormen samen met alle gewrichten het skelet. De spieren en pezen laten ons skelet bewegen, en de zenuwen geven de seintjes door. Alle weefsels zitten met en aan elkaar verbonden middels fascia.

Uiteindelijk heb je dan meerdere laagjes van fascia die over elkaar heen moeten kunnen schuiven en glijden. Door voldoende beweging, vocht en goede voeding doorvoedt je het bindweefsel.

Je hebt dus meerdere van die nauwsluitende schaatspakken aan die goed over elkaar heen moeten bewegen. Wanneer dit niet makkelijk gaat, ervaar je dat je stijf en stram bent of dat je in je beweging wordt beperkt.

Stel jezelf dat nauwsluitende schaatspak voor met naar boven gestrekte armen. Wanneer je dan de broekspijp onderaan vast pakt en daar aan trekt, zie je tot boven in de arm de stof in de lengte en diagonaal mee bewegen.
Nu weer terug naar de fascia. Wanneer het bindweefsel verkleeft of door littekens onderbroken wordt, kan het minder goed driedimensionaal bewegen waardoor bloedvaten en zenuwen die door het bindweefsel heen lopen bekneld raken.
Littekenweefsel heeft de eigenschap om stug, stram en minder beweeglijk te worden. Zelfs een klein litteken van een kijkoperatie kan al voor problemen zorgen omdat het door veel weefsellagen heen gaat. Vaak voel je ook tintelingen of een dof gevoel rondom een litteken.

Door de obstructie (litteken of verkleving) kan het bindweefsel niet meer in alle richtingen bewegen. En dit kan de sturing in de gewrichten beïnvloeden. Het is dan ook raadzaam om een litteken of verkleefd bindweefsel (fascia) te behandelen zodat je weer soepel en dansend door het leven kan!

Dit stukje gaat over bindweefsel; ik schrijf hier weinig tot niets over de gewrichten. Ik wil nu wel vermelden dat het ook belangrijk is om de gewrichten op de juiste manier in te sturen zodat het gewricht de ruimte krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Maar hierover een andere keer meer.

Conclusie:

Zorg goed voor je Jassie van Fascie!


Liefs Marie Heleen